SPAR PENGER I SOMMER: Telting ved en badeplass er gøy og billig. Ved å planlegge en rimelig ferie, kan du bruke sommeren på å sikre deg en tryggere privatøkonomi. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Publisert 16.06.2020 10:56, oppdatert 16.06.2020 10:56 - NTB - tips@stottmedia.no

Slik bør du bruke feriepengene i år

– I sommer er det ekstra viktig å prioritere feriepengene riktig, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

 
Sommeren er tid for utbetaling av feriepenger og skattepenger, men også en tid da det er fort gjort å forbruke mer enn man kanskje bør. I år er styringsrenten lav – og selv om dette i utgangspunktet er gunstig for privatøkonomien, kan det gjøre det ekstra fristende å ta opp lån man ellers ikke ville tatt seg råd til.

– Å betale ferien på kreditt kan fort føre til store økonomiske problemer. Men det trenger ikke å bli sånn! sier økonomiblogger Jenny Lund. – Billig ferie kan bli den beste ferien!

Usikker fremtid

En undersøkelse gjennomført av Ipsos for Dnb, viser at de fleste – i år som tidligere år – skal bruke feriepengene sine på nettopp ferie. Men én ting har endret seg i år:

– Koronakrisen gjør at flere av oss har fått en svekket økonomi, og det er stor usikkerhet rundt fremtiden. Dette ser vi også i tallene for bruk av feriepenger, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Dnb. Nær to av ti har nemlig svart at de skal spare årets feriepenger.

Også oppussing har fått seg et løft gjennom koronatiden, der 12 prosent skal bruke pengene på dette, mot 5 prosent i fjor.

Ferie på kreditt

I 2019 hadde 300.000 nordmenn planer om å bruke kredittkort eller låne penger for å få råd til ferien, ifølge en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Sparebank1. På det tidspunktet hadde 180.000 av dem ennå ikke betalt for ferien de tok i 2018.

– Det er ingen grunn til å tro at færre vil ty til samme løsning i år, og det er skremmende, mener Jenny Lund. Trebarnsmoren fra Mysen jobber med frivillighet – og på fritiden skriver hun økonomiblogg. Sammen med mannen Oddgeir sparer hun tid og penger på å ha en måteholden livsstil.

På grunn av koronakrisen er det mange som planlegger andre typer ferier enn de vanligvis ville påspandert seg. Likevel kan også norgesferier bli dyre.

– Vi må skru ned forventningene til ferien, mener Lund. – Alt trenger ikke å koste mye, og vi må ikke sammenligne oss med andre.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl istemmer:

– Koronakrisen i år gjør det ekstra viktig å prioritere riktig, sier hun.

Sverigeturen avlyst

For Jenny Lund, ektemannen og barna var planen å besøke familie i Sverige i sommer.

– Nå som det sannsynligvis ikke blir noe av, satser vi på overnatting i telt, dagsturer i nærområdet og kanskje tur til lånt hytte, sier Lund.

NTB_5gX2Bef5GE4

BILLIG OG GOD FERIE: ? Vi må skru ned forventningene til ferien, mener økonomiblogger Jenny Lund. ? En fin sommer kan man få uansett budsjett! Foto: Privat

På grunn av foreldrepermisjon og ulønnet permisjon får Lund utbetalt relativt lite feriepenger i år.

– Vi planlegger ut fra realitetene, forteller Lund. – Det viktigste er å ikke ta seg vann over hodet og bruke mer penger enn man har.

Lund råder oss til å gå gjennom privatøkonomien, lage et realistisk feriebudsjett, og så holde seg til det.

Historisk lav rente

I år er renten historisk lav. Er dette noe vi bør være bekymret eller optimistiske over?

– For privatpersoner kan lave renter være veldig bra, sier Jenny Lund. – Da blir det billigere å ha lån som for eksempel studielån og boliglån. For samfunnet er det derimot ugunstig.

At renten er historisk lav betyr nemlig at det går dårlig med norsk økonomi. Allerede før koronakrisen var styringsrenten satt ned.

– Styringsrenten settes ned for å friskmelde økonomien raskere. Når boliglånsrenten følger etter, får nordmenn mer penger å rutte med. Forhåpningen er at folk ikke skal sette på forbruksbremsen slik at flere arbeidsplasser går tapt, forklarer Silje Sandmæl.

NTB__qppJ8YuJrs

USIKKER FREMTID: ? Koronakrisen gjør det ekstra viktig å prioritere riktig, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: DNB

– Den lave renten gjør det billigere for oss å ta opp lån, slik at vi kan fortsette å forbruke, utdyper Lund. – Det kan være fristende å ta opp et lån når renten er såpass lav som nå, men om du ikke har en buffer å gå på, er det en smule dristig.

Nordmenn kan forvente å ha en lav rente en god stund fremover: Ifølge Norges Bank vil styringsrenten trolig ligge på null ut 2023.

Se opp for uvaner

Hvorvidt den lave renten er noe å juble for eller ei, kommer an på hvordan vi velger å utnytte den.

– Noen tenker at «nå har jeg mer penger på konto – dem bruker jeg opp!”. Det er en kortsiktig strategi, sier Jenny Lund. – Det kan sammenlignes med om du hadde gått opp i lønn, for så å bare bruke opp lønnen. Pengene bare forsvinner.

Silje Sandmæl advarer mot å venne seg for godt til den lave renten.

– For dem som har blitt permittert er en lavere rente helt nødvendig, men for dem som ikke har fått arbeidssituasjonen påvirket av koronakrisen, kan en lav rente skape uvaner som er vanskelig å kvitte seg med når ting normaliserer seg igjen, sier hun.

Sjanse til å spare

Ifølge Lund bør man se på det ekstra overskuddet som en mulighet til å spare.

– Spør deg selv: Hva kan jeg bruke disse pengene til? oppfordrer hun. – I stedet for å la dem forsvinne inn i et sort hull, bør du sikre deg en buffer. Sett penger til side i tilfelle noe skulle skje. Hopp av forbrukskarusellen! råder Jenny Lund.

Hun mener at sommeren er en god anledning til å rydde opp i økonomien.

– Har man forbruksgjeld, er det bedre å få orden på den enn å bestille seg en dyr ferietur, sier hun. – Det er OK å ikke dra i fornøyelsesparker, overnatte på hotell, shoppe og bruke masse penger.

Lund understreker at en sommerferie slett ikke trenger å være dyr for å være minnerik.

– Mange gode minner kommer fra opplevelser som enten er gratis eller koster veldig lite. Om man spør barna om hva de har gledet seg mest over, svarer de ofte aktiviteter som å fiske krabber, sove i telt, lage piknik eller annet som vi alle kan få til.

Tur- og sparetrend

For mange er privatøkonomien problematisk, og verre blir det i ferietider. Da blir det så synlig om man ikke har råd til å gjøre det andre familier gjør. Jenny Lund håper at billig ferie får høyere status fremover.

– Det er in både å være sparsommelig og å være i naturen. Jeg håper at dette vil gjøre det enklere for barn som bor i familier med dårlig råd å føle seg like mye verdt som dem som drar på dyre ferier, sier hun.

(UNDERSAK 1) Siljes råd til bruk av ferie- og skattepenger

– Legg en disponeringsplan så fort som mulig!

– Sett opp et feriebudsjett.

– Kvitt deg med smålån.

– Fyll på bufferkontoen din.

– Betal ned ekstra på boliglånet.

– Spar langsiktig.

Kilde: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, DNB.

NTB_Jpe281ZL26Y

PENGEBRUK: Har du fått romsligere økonomi etter rentenedgangen, kan du betale ned lån raskere. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

(UNDERSAK 2) Vil bruke feriepengene på mer fritid

Samfunnsgeograf Alf Jørgen Schnell (27) er opptatt av sosiale spørsmål knyttet til boligmarkedet og har skrevet masteroppgave om boligsparingens historie. Han mener de lave rentene kun kommer dem som eier egen bolig, til gode.

– Lave renter er bra for dem som har kommet seg inn på boligmarkedet, og kan være bra for noen som nærmer seg å komme inn. For dem som står utenfor, og derimot leier bolig, fører imidlertid veldig lave renter til at mer gjeld blir investert i boligmarkedet, mener Schnell. – Dette gjør at boligprisene stiger, som igjen gjør det vanskeligere å komme inn for dem utenfor.

Schnell tror mange kommer til å være forsiktige med pengene sine i den usikre tiden fremover. Selv leier han bolig i hovedstaden, og er ifølge ham selv ikke i nærheten av å ha råd til å kjøpe egen bolig.

– Så dyrt som leiemarkedet er i dag, frister det jo på sett og vis å eie, men samtidig innebærer det mye risiko i form av gjeld, sier Schnell.

I sommer ønsker han å bruke litt av feriepengene sine på mer fritid – fritid han kan investere i frivillig arbeid for et mer sosialt leiemarked.

– Jeg vil ha nok fritid til å kunne jobbe for et samfunn der fattigdom er umulig, for å si det som Oscar Wilde, forklarer Schell. – For øvrig kommer jeg til å bruke noe av feriepengene mine på en billig norgesferie med noen venner. Men mesteparten av pengene kommer jeg til å bruke på husleie og mat, som vanlig.

NTB_y5UyEVgxl1Y

LAV RENTE PÅ GODT OG VONDT: Samfunnsøkonom Alf Jørgen Schnell (27) mener den historisk lave renten kun kommer boligeierne til gode. ? Jeg tror mange kommer til å være forsiktige med pengene fremover, sier han. Foto: Privat

(UNDERSAK 3) Betal ned på lån

Lån trekkes fra kontoen din på automatikk, så når renta settes ned, betaler du mindre i måneden. Forbrukerøkonom i Dnb, Silje Sandmæl, synes man bør passe på å betale samme månedlige sum som man har gjort tidligere, slik at lånet raskere blir nedbetalt.

Et overskudd fra ferie- eller skattepenger er en god anledning til å kvitte seg med gjeld – og slik ruste deg bedre for en usikker fremtid.

– Hvis du har stort boliglån, kan du benytte anledningen til å nedbetale mer, slik at du er mindre sårbar for uforutsette hendelser, sier Sandmæl. – Om gjeldsgraden din er komfortabel, kan du opprette en spareavtale for de renteutgiftene du sparer.

– Uavhengig av hvordan du velger å plassere sparepengene dine, anbefaler jeg deg å kickstarte med et litt større beløp nå, for så å opprette en fast månedlig spareavtale, sier Sandmæl.

Hun anbefaler å spare i fond dersom det er mer enn fem år til man har planlagt å bruke sparepengene dine.

– Husk at når styringsrenten går ned, går også rentene på bankinnskudd ned, minner hun om.

Les også